Recept 10. Mandelmusslor med kolakräm.

Antal portioner: 20 
Ugnstemperatur: 200 grader.


Ingredienser:

Kakorna:
100 g skållad, skalad sötmandel
2 bittermandlar
1 1/2 dl socker
200 g smör
1 ägg
4 dl vetemjöl

Kolakräm:
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Skålla sötmandeln och bittermandeln i kokande vatten och skala den. Mal mandeln i kvarn. Rör socker och smör vitt och pösigt. Blanda sedan i mandel, ägg och mjöl och arbeta till en smidig deg. Forma som en rulle, slå in i plastfilm och låt vila kallt i 30 minuter. 
2. Skär rullen i tunna skivor och tumma ut den i smorda små metallformar. Grädda formarna i 200° i 8-10 minuter eller tills de är guldgula. Låt kallna helt.
3. Kolakräm: Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
4. Häll upp kolasmeten i de kalla små pajformarna. Servera så fort de svalnat eller ställ undan dem tills de ska serveras. Spritsa på en gräddklick vid servering samt ett hallon och en kvist citronmeliss. Tips: Använder du matberedare kan du finfördela mandeln i den, blanda ner resten av ingredienserna och köra degen direkt i beredaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0