Recept 15. Knäck och kola.
Ingredienser:
Knäck:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
(50 gram hackad mandel)
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull och koka kraftigt utan lock tills det är 125° (använd digital termometer) 20-30 minuter. Tillsätt eventuellt mandel om du vill ha det.
2. Häll i knäcken i knäckformar. Om knäcken börjar bli stel kan man ställa in den i mikron 10 sekunder för att mjuka upp den.
Ingredienser:
Kola:
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
2. Häll i kolan i knäckformar och ställ i kylskåpet.
Knäck.
Kola.