Recept 20. Kokosglass med ananas och chokladtryffel.
Glassmaskin krävs!
Ingredienser:
Glass:
2 dl kokosflingor
1 dl kokosmjölk
0.5 dl standardmjölk
1 st vaniljstång
1 st äggula
0.75 dl strösocker
1 dl vispgrädde
Ananas:
1 ananas
Smör
Socker
Chokladtryffel:
Färdigt på 1 timme 20 minuter.
300 g mörk choklad av god kvalité
2 dl vispgrädde
20 g smör
Gör så här:
Glass:
1. Koka upp kokosflingor, kokosmjölk och mjölken med vaniljstången. Låt svalna. Mixa till jämn smet.
2. Vispa äggula och socker poröst, tillsätt grädde, vispa samman. Tillsätt kokossmeten i äggblandningen, blanda väl.
3. Häll i blandningen i glassmaskinen i cirka 30-40 minuter och ställ sedan in glassen i frysen.
Ananas:
1. Skala ananasen och skär den i tärningar.
2. Smörj en ugnssäkerform och ha i smörklickar lite här och där, ha i rikligt med socker och lägg sedan i anananbitarna.
3. Ställ in i ugnen, 175-200 grader, i några minuter tills smöret har smält och den blir lite gyllenbrun vid kanterna.
Chokladtryffel:
1. Koka upp grädden i en kastrull. Hacka under tiden chokladen och lägg den i en porslinsskål.
2. Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädden till en jämn smet.
3. När smeten är helt blank rör i smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen.
4. Häll ut tryfflen på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar. Eller sätt in den i frysen så går det lite fortare.
5. Forma sedan små kulor av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Garnera med en kula uppe på glasskulan.