Recept 16. Pepparkakor.

Ugnstemperatur: 225 grader.


Ingredienser:

11-12 dl vetemjöl

1/2 msk bikarbonat
250 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 1/2 dl sirap
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk nejlikor
1 litet ägg


Gör så här:

Dag 1:

1. Blanda 9 dl mjöl med bikarbonatet, mixa in smöret till en smuldeg. 
2. Vispa grädden hårt och vänd ner socker, sirap, kryddor och ägg i grädden. 
3. Arbeta in den i mjölet till en smidig deg. Lägg kallt 1 dygn. 

Dag 2:

1. Arbeta degen på bakbordet och ta i så mycket mjöl som krävs för en smidig deg. 
2. Kavla en bit deg i taget och låt resten stå i kyl. Forma pepparkakorna som du vill och lägg på plåt med bakpapper.
3. Grädda 6-8 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

 

 

 


Garnering: Fondant.

 

 

 

 

 

 

 

 


Recept 15. Knäck och kola.

Ingredienser:

Knäck:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
(50 gram hackad mandel)

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull och koka kraftigt utan lock tills det är 125° (använd digital termometer) 20-30 minuter. Tillsätt eventuellt mandel om du vill ha det.
2. Häll i knäcken i knäckformar. Om knäcken börjar bli stel kan man ställa in den i mikron 10 sekunder för att mjuka upp den.


Ingredienser:

Kola:

2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

1. Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
2. Häll i kolan i knäckformar och ställ i kylskåpet.

 

 


Knäck.



Kola.










Recept 14. Lussebullar.

Antal: Ca. 30 stycken.
Ugnstemperatur: 225 grader.
Färdigt på: 2 tim 13 min

Ingredienser:


50 g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2 paket)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer.
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Gör så här:

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper
9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

 

 


Lånad bild, jag tog ingen på mina. Men jag gjorde i alla fall flätor.

 

 

 

 

 

 

 

 


Recept 13. Havrekakor med chokladkräm.

Antal: Ca. 70 stycken.
Ugnstemperatur: 175 grader.


Ingredienser:

Kakorna:

200 gram smör
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl socker
1 ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Chokladkräm:


125 gram smör
1 ½ dl socker
4 msk grädde
1 msk kakao
¾ msk vetemjöl
75 gram hackad mandel

Gör så här:


Kakorna:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Häll det sedan över havregrynen.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda sedan alla ingredienser något försiktigt.
3. Ställ ut små formar på en plåt och klicka ner ca. 1 tsk i varje form. (lägg inte i mer smet, den pöser upp)
4. Grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade. De ska in i ugnen ytterligare en gång.

Chokladkräm:
1. Blanda smör, socker, grädde, kakao och vetemjök i en kastrull. 
2. Koka upp och sjud i ca. 7 minuter. Rör om då och då och ha sedan i mandeln.
3. Klicka på lite chokladkräm på kakorna och grädda ytterligare 2-3 minuter i ugnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Recept 12. Saffransbröd.

Liten långpanna (för stor långpanna ska receptet göras x2)
Ugnstemperatur: 250 grader.


Ingredienser:


7 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
3 ¾ tsk bakpulver
250 gram margarin
2 paket saffran
2 ägg
1 ½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 dl russin

Pensling och garnering:

1 Ägg
Pärlsocker
Flisad mandel

Gör så här:

1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela smöret i blandningen.
2. Ljumma mjölken och tillsätt saffran, vispa äggen lätt och landa i. Rör i grädde och russin i mjölkblandningen.
3. Blanda ihop allting och fördela i långpannan.
4. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och mandel.
5. Grädda i 250 grader, i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.

6. Låt svalna och skär sedan upp i mindre bitar.

 

 

 


Saffransbröd - oskuren.

 

 

 

 

 

 

 


Recept 11. Mjuk pepparkaka.

Ugnstemperatur: 180 grader.


Ingredienser:

3 ägg
2 ½ dl socker
100 gram smör
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor (malen)
3 ¾ dl mjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl vatten

Gör så här:

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i ägg- och sockerblandningen. Ha i vattnet.
4. Rör ihop till en jämn smet och ha i en lång form eller en sockerkaksform, smord och bröad.
5. Gräddas i mitten av ugnen 35-45 minuter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Recept 10. Mandelmusslor med kolakräm.

Antal portioner: 20 
Ugnstemperatur: 200 grader.


Ingredienser:

Kakorna:
100 g skållad, skalad sötmandel
2 bittermandlar
1 1/2 dl socker
200 g smör
1 ägg
4 dl vetemjöl

Kolakräm:
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Skålla sötmandeln och bittermandeln i kokande vatten och skala den. Mal mandeln i kvarn. Rör socker och smör vitt och pösigt. Blanda sedan i mandel, ägg och mjöl och arbeta till en smidig deg. Forma som en rulle, slå in i plastfilm och låt vila kallt i 30 minuter. 
2. Skär rullen i tunna skivor och tumma ut den i smorda små metallformar. Grädda formarna i 200° i 8-10 minuter eller tills de är guldgula. Låt kallna helt.
3. Kolakräm: Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
4. Häll upp kolasmeten i de kalla små pajformarna. Servera så fort de svalnat eller ställ undan dem tills de ska serveras. Spritsa på en gräddklick vid servering samt ett hallon och en kvist citronmeliss. Tips: Använder du matberedare kan du finfördela mandeln i den, blanda ner resten av ingredienserna och köra degen direkt i beredaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0